Начало » За Парафлоу » Новини » Кръгла маса Bulgarian ICT Watch

Кръгла маса Bulgarian ICT Watch

27.04.2016

Computerworld Bulgaria

Николай Аврамов, управител на ‪Парафлоу Комуникейшънс и член на УС на ‪‎БАИТ по време на кръглата маса:

„Трябва да си създадем кадри, които да не са просто изпълнители, копировачи, а да могат да мислят и да създават иновации. В момента предлагаме по-евтин труд, но трябва да има качествен продукт, а той може да бъде създаден само от млади мислещи и можещи хора. За съжаление, тенденцията е обратната – сега образованието, особено средното, е насочено към създаването на по-еднакви, по-сиви, по-средни хора. Тук е и ролята на държавата, която е основният инвеститор в образованието. Няма как да очакваме няколкото частни училища с техния краен брой ученици да създадат потенциала, който ще мисли, ще знае и ща създава иновации“.


Представителите на правителството и на ИКТ и аутсорсинг бизнеса бяха единодушни за проблемите пред бранша и възможностите за решаването им, стана ясно на петото издание на кръглата маса Bulgarian ICT Watch. Недостигът на кадри и промените в образователната система, стимулите, възможностите за финансиране за технологичния и аутсорсинг секторите бяха сред горещите теми.

В последните години ИТ секторът, който е основно експортно ориентиран, се отличава с изключителна стабилност, осигурява трайна заетост, носи висока добавена стойност, като за миналата година формира около 3,3% от БВП. Той е и най-съществената част от т. нар. умна икономика. Това заяви заместник-министърът на икономиката на Република България Даниела Везиева при откриването на годишната кръгла маса „Конкурентоспособна икономика чрез износ на ИКТ продукти и услуги“ днес. Организатори на конференцията са ICT Media и Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Петото издание на събитието се състоя на 27 април 2016 г. с любезното домакинство на Представителство на Европейската комисия в България. Кръглата маса се проведе със съдействието на Министерството на икономиката на Република България, Българската агенция за инвестиции (БАИ), Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), и Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Генерален партньор на мероприятието беше Теленор България, а официални партньори - Датекс и ИнтерКонсулт България.

Даниела Везиева потвърди, че секторът на информационните и комуникационните технологии и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред водещите сектори, които привличат инвестиции в България и са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната. „Дейностите в областта на информационните технологии се осъществяват от около 5 400 фирми, а в сектор „Информационните услуги“ - от около 1 500 фирми, които със себе си водят висока заетост на работни места“, обяви Везиева.

В Стратегията за интелигентна специализация на България е заложено страната да премине от групата на плахите иноватори към тази на умерените иноватори. Постигането на тази цел преминава през инвестиции и постигане на по-висок процент на БВП именно през ИКТ сектора, каза Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

По изчисления на БАСКОМ, всяко разкрито работно място в софтуерната индустрия генерира 3 до 5 работни места в сферата на услугите, така че ИКТ индустрията подкрепя цялата икономика.

Никола Стоянов, заместник-изпълнителен директор на ИАНМСП обясни, че вижда огромна възможност БВП да нарасне, ако се получи симбиоза между ИКТ сектора и другите сектори. „Много е важно напредъкът и иновативността на технологичния сектор да се предаде върху останалите сектори. Огромна част от иновациите в съвременния свят са свързани с информационните технологии. Идентифицираме огромни дефицити в различни области като дигитален маркетинг, киберсигурност, интернет сайтове“, каза Стоянов.

Към цялата статия в Computerworld.bg

 

Всички публикувани текстове и изображения са под закрила на "Закон за авторското право и сродните му права". Използването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение е забранено.
© 2020 Paraflow Communications Ltd. София 1700, ул. Никола Габровски 79, тел.: 02/ 960 42 00, email: office@paraflow.bg
Facebook LinkedIn