Начало » За Парафлоу » Новини » Парафлоу в челната десетка на ИТ компаниите – изпълнители на най-голям брой договори по възложени обществени поръчки за периода 2000 – 2011 г.

Парафлоу в челната десетка на ИТ компаниите – изпълнители на най-голям брой договори по възложени обществени поръчки за периода 2000 – 2011 г.

06.06.2012

По информация на Computerworld Bulgaria

На €473,4 млн. възлизат сключените договори за обществени поръчки за ИТ за 2000 – 2011 г. Очаква се до края на годината порталът на електронното правителство e-gov.bg да бъде променен радикално, за да е лесен за ползване от потребителите.

Сключените договори за ИТ според Регистъра на обществените поръчки (РОП) за периода 2000 – 2011 г. са общо 3187 и възлизат на €473,4 млн., сочат данни от публичния електронен регистър на обществените поръчки, оповестени от CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. на форума „BizTech 2012”, проведен на 28 май в София.

Събитието се организира съвместно от независимата агенция за ИКТ анализи и прогнози – CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., рекламно-издателска къща „Принт енд Пъблишинг” и сайта TechNews.bg с подкрепата на ИТ компаниите Булмаг и ЦАПК Прогрес.

В челната десетка на ИТ компаниите – изпълнители на най-голям брой договори по възложени обществени поръчки за 12-годишния период са Парафлоу Комюникейшънс, Индекс – България, Контракс, Лирекс БГ, ПроСофт, Риск Електроник, Сиенсис, Специализирани Бизнес Системи, Стемо, ЦАПК Прогрес, а в ТОП 10 на изпълнителите на поръчки с най-висока обща стойност са Бул САС, Елзевиер, Информационно обслужване, Консорциум "Училища онлайн" (където участва Парафлоу Комуникейшънс), Контракс, Лирекс БГ, Сиенсис, Стемо, ТехноЛогика и ЦАПК Прогрес. Това показват данните от Регистъра на обществените поръчки, цитирани от CBN.

Според управителя на CBN Людмил Стойчев, РОП сочи, че в последните 12 години в проектите за електронно управление - като тук се включват хардуер, софтуер и услуги, са инвестирани 362 милиона евро. От тях най-висок е делът на поръчки за доставка на хардуер - 145 млн. евро, за софтуер са платени 116 млн. евро, а за услуги – 101 млн. евро.
В изграждането на е-правителство в изминалите 12 години са въвлечени 105 ведомства и 410 ИТ компании чрез 1130 договора, сочат данните от Регистъра на обществените поръчки, изнесени от CBN.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов апелира да се прави разграничение между обществени поръчки с предмет доставка на софтуер, хардуер и услуги, и е-управление. „Доставката на компютри и софтуер не е електронно управление”, за пореден път припомни Валери Борисов. Стойчев отбеляза, че не съществува ясна статистика по въпроса и че все пак наличието на съвременни информационни технологии е предпоставка за функционирането на електронното правителство.

Инвестициите в обществени поръчки за ИТ, направени от настоящото правителство, ръководено от министър-председателя Бойко Борисов в периода 2010-2011 г., възлизат на 49,2 млн. евро. Тук от CBN изтъкнаха едни от най-значимите проекти - свързване на касовите апарати с НАП, мащабно финансиране на ИКТ по оперативните програми със средства от европейските фондове, рестартиране на инициативите за е-управление, за осигуряване на широколентов Интернет достъп за слабонаселени места, за въвеждане информационни системи в здравеопазването и в съдебната система.

Кабинетът на Сергей Станишев (2006-2009 г.) е сключил договори за софтуер, хардуер и услуги според данните от РОП на стойност 230,3 млн. евро.

Правителството на Симеон Сакскобургготски (2002-2005 г.) е инвестирало публичен ресурс от 63,5 млн. евро в ИТ.

Управлението на Иван Костов (2000-2001 г.) е похарчило 19,3 млн. евро за софтуер, хардуер и услуги.

Сред важните инициативи на новия кабинет на първо място са ре-инженерингът и изпълнението на 20-те базови услуги на електронното правителство. Друга цел е да се задействат електронните услуги за гражданите. Едва 1500 са подадените електронни заявления за електронни услуги от гражданите през 2011 година, сочи отчетът на МТИТС.

Очаква се до края на годината порталът e-gov.bg да бъде променен радикално, да стане по-удобен, лесен за ползване и привлекателен за хората, разкри заместник-министърът на  транспорта, ИТ и съобщенията Валери Борисов.

Във второто си издание форумът BizTech отличи най-големите обществени инвеститори в ИТ, на базата на резултати и факти от регистъра на обществените поръчки. Наградата „Най-голям обществен инвеститор в информационните технологии за последните 12 години” получи Министерство на финансите, а за „Най-голям обществен инвеститор за 2011 година" бе определено Министерство на образованието, младежта и науката.

 

Всички публикувани текстове и изображения са под закрила на "Закон за авторското право и сродните му права". Използването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение е забранено.
© 2020 Paraflow Communications Ltd. София 1700, ул. Никола Габровски 79, тел.: 02/ 960 42 00, email: office@paraflow.bg
Facebook