Начало » За Парафлоу » Новини » Парафлоу в ТОП 20 на ИТ доставките по ЗОП за последното десетилетие

Парафлоу в ТОП 20 на ИТ доставките по ЗОП за последното десетилетие

21 март 2011


CBN Pannoff, Stoytctheff завърши 11-то поредно годишно изследване на търговете за доставка на хардуер, софтуер, услуги и консумативи по Закона за Обществени поръчки в България. Стартирало през 2000 година, проучването на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytctheff продължава 11 поредни години.
Целта му е да събере и систематизира факти, да отрази политиката на разходите от парите на данъкоплатците за ИТ в обществения сектор, да отличи водещите компании изпълнители в България.
Седемдесет и две държавни и общински ведомства и компании са провели тръгове за доставка на хардуер, софтуер, услуги и консумативи по ЗОП през 2010, като са подписали 291 договора  със 108 ИТ компании.

Общият обем на подписаните контракти класира 2010 на седмо място от общо 11-те години период на изследването. При хардуера изоставането е най-голямо, като парите похарчени за техника класират годината на 10 пред последно място място, при услугите – на пето място, а при софтуера на седмо за периода 2000-2010.

Най-големи възложители за 2010 по обем на поръчките са Министерството на финансите, Националната Агенция за Приходите и БНБ. Националният Осигурителен институт е лидер по брой сключени договори, докато по обем е на шесто място.

За 11-годишният период на изследването 2000-2010 са подписани 3,778 договора за доставка на хардуер, софтуер, услуги и консумативи по ЗОП.

Най-големия възложител за единадесет годишния период отново е Министерството на финансите с 94,3 млн. евро, следван от закритите вече Министерство на Държавната администрация с 52,8 млн. евро (инвестиции основно в електронно правителство и обучение на администрацията) и Агенцията за развитие на съобщенията с 29,2 млн. евро (инвестиции основно в образователната инфраструктура).

За периода 2000 - 2010 по ЗОП търгове за доставка на компютърен хардуер, софтуер и услуги са успели да спечелят общо 566 фирми и консорциума.

Повече подробности от Годишното изследване на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytctheff четете тук

 

Всички публикувани текстове и изображения са под закрила на "Закон за авторското право и сродните му права". Използването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение е забранено.
© 2020 Paraflow Communications Ltd. София 1700, ул. Никола Габровски 79, тел.: 02/ 960 42 00, email: office@paraflow.bg
Facebook LinkedIn Twitter YouTube G+