Начало » ЧПБ Тексим – модернизация на ИТ инфраструктурата

Ключови факти

 • В ТОП 5 на най-успешните системни интегратори в България
 • В ТОП 20 на най-успешните ИКТ компании в България
 • В ТОП 20 на ИТ доставките по ЗОП за последното десетилетие
 • Представителни офиси в София, Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора
 • Член на БАИТ и AmCham

Клиенти

 • Първите 10 банки в страната
 • Най-големите индустриални предприятия
 • 12 от Топ 100 на компаниите в България
 • 10 министерства и ведомства
 • 6 университета, 3000 училища
 • 400 малки и средни предприятия

Форма за запитвания

Изпратете ни Вашето запитване, като използвате формата тук

ЧПБ Тексим – модернизация на ИТ инфраструктурата

18.10.2005

ЧПБ „Тексим” решава да извърши модернизация на информационната и комуникационната си инфраструктура, за да подобри обслужването на клиентите си, да увеличи ефективността на работата на банковите служители и да създаде предпоставки за предлагането на нови банкови продукти.Проектът, който е най-мащабен за банката в нейната 13 годишна история, стартира в началото на 2005 г. след щателно проучване и извършване на одит на текущото състояние на информационната инфраструктура. Оценката за съществуващото оборудване, системния софтуер, кабелните системи, инфраструктурата и информационната сигурност е извършена от Парафлоу Комуникейшънс през 2004 година.Според направените от специалистите препоръки, банката пристъпва към подмяна изцяло на комуникационната инфраструктура, сървърите и работните станции, като преминава към централизирана Web базирана информационна система.

Изградената комуникационна инфраструктура дава възможност отдалечените клонове и офиси в страната и в София да обменят данни директно с Централата на ЧПБ “Тексим”. Използва се MPLS мрежата на БТК, а последната миля е реализирана като достъп през МАН. Всички MPLS портове са равноправни. Върху мрежата на доставчика са изградени динамични VPN връзки с цел повишаване на сигурността. Всички комуникационни линии са резервирани чрез ISDN или аналогов dial-backup. Активното оборудване е на Cisco.
Сървърната инфраструктура на ЧПБ “Тексим” е проектирана в контекста на изискванията за централизираната обработка и съхранение на информацията, а сървърният център в

Централното управление на банката е базиран на идеологията на съвместно използване от сървърите на специализирано устройство за съхранение на данните - Storage Area Network. Новите сървъри са от типа HP Blade.
За съхранение и управление на данните е избран дисков масив от серията HP Modular Smart Array 1000, като използваното дисково пространство в RAID ADG е приблизително 1TB.

Архивирането на данните е под управлението на софтуера HP Open View Data Protector, а като система за архивиране е избранa лентовата библиотека на HP MSL 6030. Решението позволява директен backup в SAN средата, без да се натоварва трафика в локалната мрежа.

Сървърите в клоновете на ЧПБ “Тексим” имат ограничени функции – File & Print Servers и Domain Controller и мрежови услуги. Всички сървъри в 20-те локации на банката работят под управлението на Windows Server 2003.

Свързаността с Интернет се осъществява само през Централно управление на ЧПБ “Тексим”.
Реализацията е базирана на изграждане на DMZ посредством софтуерен и хардуерен Firewall. Защитната стена предоставя цялостни услуги за сигурност на IP (IPsec) и виртуалните частни мрежи (VPN).

Системата за защита от вируси е базирана на Symantec AntiViras Enterprise Edition. Банкова информационна система е изградена като Интернет приложение с класическа трислойна архитектура. Тя осигурява обслужването на индивидуални и корпоративни клиенти и взаимоотношенията на банката с външни институции. Реализирани са стандартни интерфейси към БИСЕРА, БОРИКА, SWIFT и интерфейси към съвременните електронни канали за обслужване – Internet Banking, WAP и др.

Поддържат се две СУБД – Oracle и Microsoft SQL. Microsoft SQL сe използва за целите на приложната система SWIFT. Под управлението на Oracle 9i работи основната банкова система. Реализирано е клъстеризиране на сървърите чрез Oracle Real Application Cluster.

 

Всички публикувани текстове и изображения са под закрила на "Закон за авторското право и сродните му права". Използването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение е забранено.
© 2020 Paraflow Communications Ltd. София 1700, ул. Никола Габровски 79, тел.: 02/ 960 42 00, email: office@paraflow.bg
Facebook LinkedIn Twitter YouTube G+
Created by: noavis.com</