Начало » Американски университет в България - доставка и оборудване за изграждане на високоскоростна и напълно резервирана опорна мрежа

Ключови факти

 • В ТОП 5 на най-успешните системни интегратори в България
 • В ТОП 20 на най-успешните ИКТ компании в България
 • В ТОП 20 на ИТ доставките по ЗОП за последното десетилетие
 • Представителни офиси в София, Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора
 • Член на БАИТ и AmCham

Клиенти

 • Първите 10 банки в страната
 • Най-големите индустриални предприятия
 • 12 от Топ 100 на компаниите в България
 • 10 министерства и ведомства
 • 6 университета, 3000 училища
 • 400 малки и средни предприятия

Форма за запитвания

Изпратете ни Вашето запитване, като използвате формата тук

Американски университет в България - доставка и оборудване за изграждане на високоскоростна и напълно резервирана опорна мрежа

22.04.2015

Мрежовата инфраструктура в Американски университет в България (АУБ) е изградена в началото на 1990г. като коаксиална мрежова среда със скорост от 10 Mbps и е била достъпна само в една сграда. След направен ъпгрейд през 2001/2002 г., достигайки скорост от 1 Gbps, се разширява до кампуса „Скаптопара“, като постепенно свързва основната сграда на университета, трите сгради на общежитията, Балканския Академичен център, Библиотеката „Паница“ и студентския център „Америка за България“. Когато се взима решението за ъпгрейд, мрежата свързва два дейта центъра, безжична мрежова инфраструктура, състояща се от 170 точки за достъп, която покрива частично територията на АУБ и над 2000 порта за достъп за различни компютри (както частна собственост, така и собственост на университета). Въпреки това, става ясна необходимостта от по-висока скорост на LAN портовете и разширяване на безжичната мрежова среда. Това ще повиши скоростта и броя на едновременно работещите устройства когато се намират на територията на университета. Тези нужди директно са реализирани в проекта за изграждане на нова LAN инфраструктура за АУБ.
ИТ отделът на АУБ е ключов участник в изграждането на визията и дизайна на новата мрежова среда. След обстойно проучване на пазара и редица консултации с търговски представители, на големите производители на мрежово оборудване, проектът намира своята реализация с мрежовите устройства на HP, предоставени от Парафлоу Комуникейшънс. Тяхното предложение било най-близо до целите, преследвани от университета, а именно заради възможността за изграждане на мрежова архитектура с две нива. И накрая, но не на последно място, разходът за внедряването бил най-привлекателен.

По време на изпълнението се използва възможността за изграждане на IRF виртуален комутатор като се свързват четири 10500 суича с две 10-Gbps мрежови връзки. Четирите шасита са разположени в два различни дейта центрове на разстояние 2,5 км един от друг, използвайки две различни 100% непрепокриващи се оптични трасета. Двете половини на виртуалния комутатор образуват IRF. Това позволява да се поддържа IRF, дори ако някоя от връзките между двете локации падне. Избрани са два различни модела HP суичове за нивото на достъп, според гъстотата на портовете за достъп. За местата, които изискват повече портовете за достъп се използва HP 5400zl. The HP 5400 switch series предлага безпрецедентна гъвкавост, производителност и лекота при мрежови внедрявания, доживотна гаранция и по-ниско TCO. За местата, с по-малко портове - HP 5500EI, който е един от малкото модели в тази категория, който може да образува IRF и да осигурява 10Gbps свързаност. Те предоставят изключителна сигурност и надеждност.

Настройките, наблюдението и управлението на всички тези устройства се изпълнява от специален софтуер, предоставен от HP, наречен Intelligent Management Center (IMC). Този софтуер помага да се намали ежедневната работата на системните администратори, за да може те да се насочат към разрешаване на извънредни и нетипични ситуации и инциденти.
 CASE STUDY (AUBG, Paraflow and HP Join Hands in Major Infrastructure Renovation Project)  

Още подробности

 

Всички публикувани текстове и изображения са под закрила на "Закон за авторското право и сродните му права". Използването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение е забранено.
© 2020 Paraflow Communications Ltd. София 1700, ул. Никола Габровски 79, тел.: 02/ 960 42 00, email: office@paraflow.bg
Facebook LinkedIn