top of page
Търсене

Бизнес приложенията са надежден компас за модерния мениджър

Интервю на сп. Мениджър с Николай Аврамов, управител и съосновател на „Парафлоу Комуникейшънс“ - водещ системен интегратор и една от най-големите български ИТ компании.

Системите за управление на бизнеса помагат за вземането на правилни и навременни бизнес решения, казва Николай Аврамов, управител на „Парафлоу Комуникейшънс“

- Господин Аврамов, според пазарните проучвания бизнесът показва силен интерес към внедряването на информационни системи за бизнеса, включително на ERP (системи за управление на ресурсите) и CRM (управление на връзките с клиентите) системи? На какво се дължи този факт според вас?

Поне три са причините да се наблюдава действително бурен растеж на т.нар. бизнес приложения. Тези системи обединяват финансовите данни, стандартизират производствените процеси, подобряват търговската и маркетинговата дейност на компаниите, помагат на бизнеса да опознае по-добре клиентите си и да изгради лоялност сред тях. Т.нар. Business Intelligence (BI) системи са един изключителен инструмент в ръцете на мениджърите на компании. Все повече организации прилагат тези решения. Те не само показват в дълбочина детайлни финансови резултати и разрези, но и онагледяват тенденции, на чиято основа могат да бъдат направени прецизни анализи и прогнози за развитието на бизнеса. Голямото предимство на тези системи е, че имат удобен и лесен за работа интерфейс. Данните може да постъпват в тях включително от мобилни устройства. Именно това е нашият стремеж в "Парафлоу" - решенията, които внедряваме, да са максимално достъпни и удобни за използване както от мениджмънта на компаниите, така и от специалистите на различни нива. Айнщайн казва: „Ако не можете да обясните нещо на едно дете, това означава, че вие самият не го разбирате“. Всички днес работим в дефицит на време. За да можем да вземаме правилни и навременни бизнес решения, е изключително важно да разполагаме с актуална, точна и ясна информация във всеки един момент. Бизнес приложенията правят точно това и именно в този факт се крие тяхната привлекателност за компаниите. - Къде се намира българският бизнес при усвояването на облачни решения?

- Според проучване на Ipsos MORI 67% от малките и средните предприятия в България с персонал до 25 души използват някакъв тип облачна услуга при средно 53% за Европа. Това изследване сочи, че като цяло компаниите в Централна и Източна Европа са значително по-отворени към облачните решения в сравнение със същия бизнес сегмент в Западна Европа. Според друго проучване компаниите, които са пренасочили своята ИТ инфраструктура към “облака”, бележат 2,5 пъти по-висока годишна печалба спрямо конкурентите си, скептични към новата технология. Интересно е, че като причина за миграция към облака 77% от малките фирми у нас посочват решаващото му значение за постигане на бизнес растеж. Бих казал, че българските компании оценяват високо възможността да имат бърз и безпроблемен достъп до своите данни и анализи от всяко място на планетата, при това без да инвестират в собствена инфраструктура. Важна уговорка в случая е, че успешната миграция на инфраструктурата и приложенията на една компания към "облака" изисква работа с доверен ИТ партньор, разполагащ с облачни услуги в портфолиото си, както и с екип от сертифицирани специалисти. - Освен дейността на "Парафлоу" в България имате ли проекти в други страни?

- От края на миналата година екипът ни работи усилено върху изграждане на система за управление на съдебните дела във Върховния съд на Малави в Югоизточна Африка. Аз самият съм изненадан от мащабите на проекта. Надяваме се да можем да пренесем този ценен опит и на наша територия.

Николай Аврамов е управител и един от основателите на  „Парафлоу Комуникейшънс“. Той е сред най-опитните и ерудирани ИТ консултанти в България. Учил е в Санкт-Петербургски държавен електротехнически университет "ЛЕТИ" и е специализирал в Университета в Манчестър, Великобритания. Защитил е докторска дисертация в Института по математика на БАН на тема "Проектиране на мултипроцесорни системи“.   Снимки: Юлиян Донов, списание Мениджър0 коментара

Comments


bottom of page