top of page
Търсене

Ден на отворените врати привлече студенти от водещи български университети

Парафлоу е страхотна компания и аз открих мястото, където искам да работя. И правя това вече 19 години, казва търговският директор Тодор Ташев



Тази есен, Парафлоу отвори вратите на своя централен офис в София за опознавателен тур и среща с топ мениджъри на компанията. Срещата протече под формата на разговор, в който младежите от технически и бизнес специалности от първокласни университети в страната имаха възможност да задават въпроси за историята, проектите, използваните технологии и иновации при практическата работа, както и за кариерното развитие, което предлага Парафлоу Комуникейшънс. Като част от програмата, участниците успяха да тестват система с изкуствен интелект, да разгледат сървърните помещения, лаборатории и сервизен център, да видят как протича обичайният работен ден на една от най-старите български компании в областта на информационните технологии.


По време на отворените врати отвсякъде надничаха закачливи жирафи - символ на високите технологии, станали емблема на кариерните дни в Парафлоу. Събитието беше открито от Гено Генов, съосновател и един от двамата настоящи управители, който беше запитан от студентите за


Началото


на пътя на дружеството и откъде произлиза неговото име. Генов разказа, че Парафлоу стартира с появата на частния бизнес в България и част от екипа тогава прави разработки в Българска академия на науките.


„Като служители на БАН работехме в сферата на разпределените изчислителни системи и мрежи от изчислителни машини за обработка на информация. За тези от вас, които учите „Компютърни системи“, понятието parallel floating или успоредни потоци от данни и съответно команди, изпълнявани върху данните, вероятно е познат. Името на Парафлоу идва от този модел на изчислителните системи, а Communications подсказва обхвата на заниманията ни. Паралелно с това имаше период, когато имахме лиценз за превод и издаване на специализирана литература на български език и тогава успяхме да публикуваме шедьоври в света на ИТ индустрията, като бестселърите на Питър Нортън за компютъра и дисковата операционна система, наръчници за работа с компютри, за офис пакета на Microsoft и т.н.


Предприемаческата ни дейност започна с един-два проекта – продължи Генов. - Учехме се паралелно и в други сфери – административни, юридически, търговски, управленски, за да се задвижат напълно колелата и компанията да работи по всички правила на бизнеса. Като повечето компании в България по това време, стартирахме от един апартамент. Нашият се намираше на пресечката на ул. „Оборище“ и ул. „Черковна“ в София и така до настоящия момент, когато в значително по-широк мащаб ви посрещаме на ул. „Никола Габровски“. – допълни Генов. - Проектът, който ни даде силен първоначален тласък, бе свързан с изграждане на високоскоростна оптична мрежа на трите най-големи софийски университета (ТУ, Софийски университет “Климент Охридски“ и УНСС), чиято цел бе да се превърне в основа на националната университетска мрежа. Той беше финансиран по програмата TEMPUS. Работата на специалистите бе високо оценена от координаторите от INSA Франция, а проектът бе номинират сред 25-те най-добри мрежи в света за 1995 г. от сп. „Network World USA.“ – завърши Гено Генов.


Тодор Ташев, търговски директор на Парафлоу, разказа за


Проектите


на компанията. „Работим с банки и небанкови финансови институции, с повечето застрахователни компании в страната, с много пенсионни дружества и с тях правим значима част от нашия бизнес. В момента голяма част от ресурсите ни са насочени върху сливането на две големи финансови организации, които трябва в следващите години да заработят като една. Имаме подобен опит, правили сме го вече няколко пъти при други сливания. Процесът е многопластов – като се започне с инфраструктурата, мине се през приложенията и се стигне до технологии, базирани на облаци и изкуствен интелект.“ На въпрос дали Парафлоу има международни проекти, Ташев даде за пример проекти във Франция, Великобритания, Малави, Ямайка, Кипър, Сърбия и други държави.


„Имаме изключително интересни проекти, такива, които сме правили за пръв път в страната. Получавали сме много награди и отличия от производители. Наша е първата IP телефония от голям мащаб в българска банка. Първият контактен център за активно банкиране е реализация на Парафлоу в друга финансова организация. Също така сме вдигали Дейта центрове от нулата до пълното изграждане, включително система за мониторинг. Разработвали сме контактни центрове в големи търговски компании, в които се извършват всякакви дейности - от поръчки до получаване на обратна връзка. Реализирали сме и множество проекти в публичната администрация, значими по стойност. Националната мрежата на държавната администрация е един от тях.


На въпрос каква е тайната на успешните продажби, Ташев отговори: „Мисля, че продаваме успешно, защото нашите клиенти ни приемат като консултанти. Нашите инженери и търговци са изключителни експерти и професионалисти в техните области. Може би за половината хора в Парафлоу това е първа работа и продължават да работят тук, защото им е интересно. На такива като мен, може би ще е последна.


Действително, Парафлоу е една страхотна компания и аз открих мястото, където искам да работя. И правя това вече 19 години“ - завърши с усмивка Тодор Ташев.


След него думата взе Йоаким Балевски, мениджър на отдел "Бизнес приложения" и архитект системни решения. Той разказа повече пред бъдещите ИТ специалисти за

Технологиите


и инженерната гледна точка към проектите. Йоко, както го наричат всички, започва да се занимава с ИТ още през миналия век. През 1990 година получава първия си домашен компютър „Правец-8Д“, а в Парафлоу се озовава 10 години по-късно през 2000-та година. Преди това е работил за държавна институция, клиент на системния интегратор и е бил от двете страни на бизнеса.


„От 2000 година досега в Парафлоу се случиха много неща и реализирахме десетки проекти при наши клиенти. Покрай изменението на средата за работа, визирам облачните технологии, имаме натрупан богат опит с това как се внедряват и разработват системи и какви технологии и езици за програмиране е най-добре да се използват, съответно кои са най-подходящи и кои не са за съответните системи.“


Балевски си спомни за любопитен проект в българска финансова институция, която става първата частна банка със собствена картова система, но за да се случи това тя трябва да премине през официална сертификация от Visa. За целта POS-терминалите и банкоматите трябва да си „говорят“ с картовата система. Първоначалното устройство, което трябва да преобразува данните в подходящ вид, не върши работа и се налага да се разработи допълнителен модул. С помощта на партньорите от Cisco се взима протоколен анализатор от представителството на Ройтерс в България, който се закача и се прави reverse engineering на протокола на Visa. На база на този reverse engineering се разработва софтуер. Въпросният софтуер, който е с не повече от 5 000 реда код, работи от 2006 година до днес и всички устройства на банката продължават да минават през него.


Друг важен проект, за който разказа Йоко пред студентите, е изграждането на Национална образователна мрежа на училищата в България, който стартира през 2005 година. „Предизвикателството там беше, че трябваше да се включат всички училища в държавата, по това време 3 200 училища. Реално това бяха 3 200 криптирани връзки. За реализацията на този проект работихме с нашите партньори Cisco, Microsoft и Hewlett-Packard, и като резултат се появи една от най-големите VPN мрежи в света, както и най-голямата активна директория на Майкрософт в света по това време. „В края на 2008 година имаше единна мрежа, през която можеше учениците да си чатят, да имат локален интернет, сайт, на който да си гледат програмите и материалите за обучение, само че нямаше още подготвени електронни материали, за съжаление. Дойде 2020 година и се случиха нещата, които бяха подготвени още през 2006-та. Тоест ние още тогава сме били готови за дистанционното обучение, което наложи пандемията от Covid-19.“ - завърши Йоаким.


Към днешна дата, Балевски разказа за два иновативни проекта зад граница, които се отнасят за управление на съдебни системи. „Статистически, в света има стотина съдебни системи като модел, тоест ние държим 2-3 % в световния бизнес, специално в тази експертиза. Те стъпват върху платформата Microsoft Dynamics, върху която могат да се интегрират редица други продукти и услуги, включително и такива на различни производители.“


Екипната работа


Балевски изтъкна, че всички тези проекти не са реализирани от един човек, а от екип от хора, които: „Не са само от един отдел, да кажем „мрежари“. Има и мрежови експерти, софтуерни инженери, търговци, бизнес анализатори, мениджъри на проектите. Това са доста хора, които трябва да се синхронизират помежду си в екипната работа.“


Поглед напред


В края на срещата, Йоаким Балевски спомена за наскоро реализиран проект в областта на изкуствения интелект в една от големите групировки на европейския банков пазар със сериозна клонова мрежа в България. Направи демонстрация на друга разработка, наречена Business Oriented Bot Intellect (BOBI), която е в своя изпитателен период и предстои да търси реализация през следващата година.


Срещата със студентите завърши с обещанието, че вратите на Парафлоу, в която на почит са високите технологии и служителите, които никога не спират да се развиват, са винаги отворени за тях.



bottom of page