Начало » Уникредит Булбанк - изграждане на частен облак

Използвани услуги

  No documents found.

Ключови факти

 • В ТОП 5 на най-успешните системни интегратори в България
 • В ТОП 20 на най-успешните ИКТ компании в България
 • В ТОП 20 на ИТ доставките по ЗОП за последното десетилетие
 • Представителни офиси в София, Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора
 • Член на БАИТ и AmCham

Клиенти

 • Първите 10 банки в страната
 • Най-големите индустриални предприятия
 • 12 от Топ 100 на компаниите в България
 • 10 министерства и ведомства
 • 6 университета, 3000 училища
 • 400 малки и средни предприятия

Форма за запитвания

Изпратете ни Вашето запитване, като използвате формата тук

Уникредит Булбанк - изграждане на частен облак

23.09.2015

УниКредит Булбанк е най-голямата българска банка с активи за 15,3 млрд. лева към март 2015 г. Банката обслужва над 1 милион клиенти - граждани и домакинства, частни клиенти, малки и средни предприятия, големи местни и международни компании и др. В България организацията има над 3600 служители и над 200 филиала.

От банката изтъкват, че организацията е първата в България с частен облак за ИТ инфраструктура.

(статия Computerworld Bulgaria)

  


Парафлоу участва в три от системите за облака. Това са:

 • Дизайн, доставки и внедряване на мрежовата част (Cisco).
 • Доставка и внедряване на сървърната част на облака (HP).
 • Внедряване на софтуерната част (Microsoft Hyper-V) и миграции на съществуващи приложения.

 

Пред списание "CIO" Пепа КОЛЕВА, директор на управление "Информационни технологии" на УниКредит Булбанк, казва по повод изгаждането на частния облак в банката:

“Идеята на този проект е да бъде изградена консолидирана, автоматизирана и оптимизирана инфраструктура на дейта център по модела "частен облак", която да предоставя на всички вътрешни звена необходимата им ИТ инфраструктура, а на по-късен етап да започне да предоставя инфраструктура като услуга IaaS за някои бизнес подразделения по оптимизиран, измерим и прогнозируем начин”.


Към Case Study за проекта, публикувано на сайта на Microsoft


УниКредит Булбанк - с частен облак за ИТ инфраструктурата си

Към статия в Computerworld Bulgaria

Мащабният проект за частен облак на банката е изпълнен успешно между 2013 и 2015 г. с помощта на Microsoft и Paraflow Communications. В момента 90% от инфраструктурата на УниКредит Булбанк е виртуализирана, повишена е ефективността при възстановяване от технически проблеми и е оптимизирано използването на ресурси.


Мащабен проект за частен облак на УниКредит Булбанк е изпълнен успешно между 2013 и 2015 г. с помощта на Microsoft и Paraflow Communications. Разработването и реализацията на частния облак се извърши на 3 етапа. В първата фаза е обновена виртуализираната инфраструктура на банката и е заменен VMWare софтуерът с неговия Microsoft HyperV еквивалент. На втория етап са надстроени системите за съхранение и мрежите, като е подобрена връзката между двата центъра за данни. В третия етап са въведени нов софтуер и процеси за активиране на функции като самообслужване по заявка, подробен мониторинг и управление на системата с ключови предложения като System Center 2012, за да се оптимизира използването на ресурсите при пикове в натоварването.

В момента 90% от инфраструктурата на УниКредит Булбанк (над 500 машини, с изключение на Unix-базираните бази данни) е виртуализирана, повишена е ефективността при възстановяване от технически проблеми и е оптимизирано използването на ресурси.

От УниКредит Булбанк съобщиха, че банката е първата в България с частен облак за ИТ инфраструктура.

Миграцията към иновативните облачни услуги дава повече гъвкавост при пускането на нови продукти, повишава ефективността при възстановяване от технически проблеми и оптимизира ИТ процесите в банката, допълват от организацията.

„УниКредит Булбанк се стреми да въвежда най-актуалните версии на използваните продукти, както и най-актуални технологии, и в областта на ИТ инфраструктурата, и в областта на бизнес приложенията. След успешната реализация на поредица от инфраструктурни проекти в периода 2010 - 2015 г., вече разполагаме с ИТ среда, осигуряваща висока достъпност и възстановяване при бедствия“, каза Пепа Колева, директор на управление „Информационни технологии" в УниКредит Булбанк.

„Частният облак е най-доброто решение за банката, защото наред с всички останали предимства ни дава възможност да намалим оперативните разходи и да подобрим ефективността“, каза Обретен Обретенов, старши мениджър „ИТ операции“ в банката.

Облачните услуги са информационна система, обединена около използването на споделени ресурси – изчислителна мощ, софтуер и данни. Тези услуги са достъпни от всяка точна на планетата от различни електронни устройства чрез интернет. По този начин потребителят вече може да извършва множество операции и да достъпи информация от всяка точка на света.

Инфраструктурата на частния облак може да се използва само от организацията, която го притежава. За УниКредит Булбанк това означава повече сигурност, надеждност и гъвкавост, информират от банката.

„Този проект увеличава нашата конкурентоспособност по отношение на качеството и скоростта при предоставянето на нови услуги, като това е само един от инструментите за подобряване на ефикасността ни на местните пазари“, сподели още Обретен Обретенов.

Частният облак е много по-гъвкав от традиционните ИТ инфраструктури, тъй като съчетава предлагането на хардуер и софтуер в една услуга. Той работи на метода на самообслужване по заявка, което намалява времето за обработка, получаване на данни и необходимия ресурс за тяхната обработка. По този начин оперативните процеси в банката са опростени значително, което подпомага значително по-бързото пускане на нови банкови продукти и услуги, обясняват от банката.

Едно от големите предимствата на облачните услуги е тяхната рентабилност. Чрез създаването на частен облак, УниКредит Булбанк оптимизира разходите си за подобрение на хардуер и закупуване на лицензиран софтуер. Потреблението на енергия и физическото пространство, нужно за съхранение на информация също намалява значително, коментират от УниКредит Булбанк.

Изграждането на частен облак има положителен ефект върху ефективността при възстановяване от технически проблеми. При евентуалното възпрепятстване на достъпа до услуга, предлагана от УниКредит Булбанк, центровете за данни могат временно да се заместят един друг, допълват от банката.

Проектът участва в престижния конкурс на Computerworld Bulgaria "ИТ проект на годината".

 

Всички публикувани текстове и изображения са под закрила на "Закон за авторското право и сродните му права". Използването на част или цялото съдържание на сайт