Начало » Mall of Sofia – най-голямата кабелна система за пренос на глас, данни и мултимедийни приложения в една сграда в България

Използвани услуги

  No documents found.

Ключови факти

 • В ТОП 5 на най-успешните системни интегратори в България
 • В ТОП 20 на най-успешните ИКТ компании в България
 • В ТОП 20 на ИТ доставките по ЗОП за последното десетилетие
 • Представителни офиси в София, Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора
 • Член на БАИТ и AmCham

Клиенти

 • Първите 10 банки в страната
 • Най-големите индустриални предприятия
 • 12 от Топ 100 на компаниите в България
 • 10 министерства и ведомства
 • 6 университета, 3000 училища
 • 400 малки и средни предприятия

Форма за запитвания

Изпратете ни Вашето запитване, като използвате формата тук

Mall of Sofia – най-голямата кабелна система за пренос на глас, данни и мултимедийни приложения в една сграда в България

21.07.2006

Изграждането на кабелната система в Mall of Sofia е предизвикателство за Парафлоу Комуникейшънс, както от гледна точка на мащабите, така и по отношение на използваната строителна технология.

Според мащабите си това е най-голямата структурна кабелна система в България, реализирана в една сграда. А по отношение на технологиите – проект, който се осъществява за първи път у нас. Системата се изгражда паралелно със строителството на сградата, още преди да е приключил грубия строеж. СКС се осъществява по технология, близка до индустриалното строителство.

Това изисква едновременно съгласуване с проектите и реализацията на слаботоковите и силнотоковите инсталации – системите за управление на сградата, охраната, видео-наблюдението и електрозахранването, както и с архитектурното развитие – в процеса на изграждане СКС непрекъснато се адаптира съобразно настъпилите изменения във функционалността на отделните части.

Mall of Sofia е впечатляващ по своя мащаб и визия цялостен проект, който представлява оригинална концепция за търговия, развлечение и работа. Сграда от най-високо качество, която предоставя удобства и за хората с увреждания.

Цялата застроена площ е 70 000 кв. м, от която 35 000 кв.м са заети с търговската и развлекателната част, 10 000 кв.м – с офиси, 22 000 кв.м – с подземен паркинг с приблизително 700 паркоместа и 8000 кв.м - общи части и сервизни помещения.

През февруари 2005 г. Парафлоу Комуникейшънс печели конкурса за изграждане на структурната кабелна система в конкуренцията на над 15 фирми. Още на следващия месец започва детайлното проектиране, а през юни стартират инсталациите.

Съобразно изискванията на главния изпълнител на строителството Линднер – България, проектът за СКС е разделен на 2 етапа. На първия етап инсталиране на системата в развлекателната и търговската част, а на втория – в бизнес частта, предназначена за офиси.

Първият етап приключва в края на май 2006 г. с въвеждането в експлоатация на 3000 телефонни порта, както и с изграждане на опорните оптични комуникационни възли, предназначени за информационно обслужване на магазините, ресторантите, кината и подземния паркинг. Всички обекти функциониращи на първия етап са разположени в приземните 4 етажа на сградата, всеки от които с площ 11 000 кв. метра.

На втория етап е предвидено да се изградят двойни комуникационни точки за пренос на глас, данни и видео, предназначени за офисите в сградата, които ще се помещават в Sofia Tower.

До 1 септември приключва инсталирането на още 4000 комуникационни точки от висока категория, които позволяват високоскоростен пренос от 10 гигабита.
7000 е общият брой комуникационни точки в сградата, осигурени с оптични и медни кабели категория 7.
На базата на оптичната опорна мрежа е изградена единна комуникационна среда, която осигурява високоскоростни мрежи, връзки към различни Интернет провайдери, VoIP и другиуслуги за фирмите, разположени в Mall of Sofia.

Високата надеждност на комуникационната мрежа се достига благодарение на технологиите на R&M.

Концепцията и дизайнът на структурната кабелна система в Mall of Sofia са дело на екипа проектанти на Парафлоу Комуникейшънс, които имат повече от 10-годишен опит в проектирането и дизайна на голям брой мащабни търговски и бизнес центрове в България, всеки един от които е адаптиран към потребителите.
За дизайна на СКС в Mall of Sofia Парафлоу Комуникейшънс е използвала своя уникален за България опит, за да запази функционалността на сградата, съгласно общата концепция на архитектите Mall of Sofia да бъде място, което ще привлича потребителите с много възможности за забавление.


 

Всички публикувани текстове и изображения са под закрила на "Закон за авторското право и сродните му права". Използването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение е забранено.
© 2020 Paraflow Communications Ltd. София 1700, ул. Никола Габровски 79, тел.: 02/ 960 42 00, email: office@paraflow.bg